sâmbătă, 8 septembrie 2007

Scurte anonime romanesti din nou

Continuand:

6. Rewind de Marius Iacob
Rewind a starnit rumoare in sala fiind profund obscur. Un tip in baie (da, da, iarasi un tip in baie) aude rostogolindu-se ceva pe podea si ridica de jos un glob din acela pe care il scuturi ca sa ninga inauntru. In glob vede reflectate scenele unei batai. Tipul din baie, banuim noi, e cel care a invins pentru ca intr-una din camere este un altul mort/lesinat... loser-ul adica. Batausul pune globul pe o masa si cum iese din camera il aude din nou rostogolindu-se pe jos.
Mustrari de constiita?
Sentimente acute de vinovatie?
Sau pur si simplu haluciantii de la prea mult fum?
ramane de vazut... pana atunci ar fi de vizionat un alt film al lui Iacob, despre care am auizt ca e ceva mai reusit: Some kind of loneliness.

7. Casa de piatra de Paul Manolescu
Filmul lui Paul m-a surprins, ba chiar pot spune ca m-a dezamagit fiind profund deprimant. Monotonia vietii de oamnei casatoriti incepe din prima zi. Deja nu se mai vad, ba chiar se evita, regreta si sunt nostalgici de parca ar fi personajele din Dragostea dureaza trei ani si de parca relatia lor tocmai a expirat.
Totul fara cuvinte, pe un fond de liniste incomoda. Doar la final Bright Eyes incepe sa cante: This is the first day of my life...
Cum spuneam...descurajant.
Alte detalii: regizorul a ma facut un film : "Noi Doi" descris ca fiind despre "tentatiile adolescentei".

8.Mr. Parker de Tudor Petre Marin
Mr. Parker, o productie Miscarea Mov, incepe, bineinteles, cu un tip in baie. Filmul in sine nu are nici un inceput clar si nici nu pare sa duca undeva. Ne prezinta pur si simplu momente dintr-o perioada a vietii domnului Parker, care nu e tocmai un domn, dar...
Tras de par, ducand actiunea intr-un real neasumat, reuseste sa fie amuzant pe alocuri, macar prin comedia de moravuri.
Alte detalii: putin mai jos:

9.The Big Reshave tot de Tudor Petre Marin
Tot o productie Miscarea Mov, dar cu ceva mai multa substanta decat precedentul. Substanta=mesaj politic. De data aceasta toata actiunea filmului e rezuma in jurul conceptului de "un tip in baie". Filmul face aluzie la scurtul lui Scorsese "The Big Shave" - film protest in fata marelui razboi american, razboiul din Vietnam. Diferenta este ca originalul socheaza prin violenta imaginilor pe cand acesta reuseste mai degraba sa fie amuzant.
In fine... tipul se rade, si se rade si tot razandu-se arunca somoiage tot mai mari de spuma de ras pe jos... pe fundal se aud diverse discursuri ale lui Bush si ai diversilor oficiali americani cu privire la razboiul din Irak. Cu emfaza pe "trebuie sa cautam cat mai adanc pentru a descoperi bombele nucleare si armele biologice ale Irakului", "we just have to look hard enough" "we have to keep looking" etc.
In final barba tipului este neteda...pentru ca, nu-i asa... pretextul american s-a dovedit nefondat iar in Irak nu s-au gasit nici un fel de arme biologice sau bombe nucleare.

10.Last Shot de Raluca Mirescu (cu Florin Piersic Jr.)
Mergand pe ideea ca pare interesant spunand doar bucati ale unui puzzle, ne-a bagat pe toti in ceata. Ceva cu o gagica dubioasa care isi face rost de placute false de la masculul alpha mecanicul Florin Piersic Jr. Se presupune ceva atractie intre cei doi, un inceput de pupaceala si o despartire seaca. El o conduce pe ea la masina iar ea ii da lui un set de poze cu el printre masini...
Daca v-ati prins sa-mi spuneti si mie...
A, si mai e o scena in care ea prinde cu un carlig de rufe ceva ce atarna pe acolo prin parcul auto... isi marcheeaza teritoriul sau pur si simplu are porniri gospodaresti? Ramane de vazut poate intr-o continuare mai clara a filmului. Asa ca la Fix Alert, sa-ti explice despre ce a fost vorba...

to be continued

Niciun comentariu: