marți, 4 decembrie 2007

Iarba vs. Praful

Nu, ăsta nu este un post despre droguri...deşi trebuie să recunosc că după ce am pus titlul chiar şi mie mi s-a părut ca sună puţin dubios.
De fapt eu vreau să prezint două expoziţii care au loc momentan în două locuri din Bucuresti dar pe care le puteţi vedea şi pe net, mai mult sau mai puţin complete.

"Iarba" este a lui Tudor Prisacariu care ne prezintă 630 de metri pătraţi de iarbă în fotografii împrăştiate prin tot Cărtureştiul mare şi evident pe net aici.
Tudor încearcă să dovedească că toţi avem cel putin 3 metri pătraţi de gazon care ni se cuvin şi că este responsabilitatea noastră să avem grijă de ei. În propriile lui cuvinte: "Oameni buni, sunteţi liberi, vi se cuvine orice. Nu luaţi lucrurile aşa cum sunt şi nu vă resemnaţi cu ideea că aveţi puterea să schimbaţi nimic. Cu cât vor fi mai mulţi oameni care vor avea un cuvânt de spus în acest sens cu atât spaţiile verzi din Bucureşti vor mai avea o şansă."

"Praful", pe de altă parte, prezent în picturile lui Nicolae Comănescu, pare să aparţină mai mult vieţilor noastre decât verdeaţa aducatoare de oxigen. Dust 2.0 e o expoziţie pe care o puteţi vedea la Galeria 26 / OTA (Str. Dr. Staicovici nr.26, Bucuresti) sau pe net aici.

Mihai Râşnoveanu motivează alegerea tematică a artistului scriind o scurtă istorie a prafului din care reiese că: "Nu contează dacă vorbim despre clădiri sau oameni; praful dimprejurul lor este făcut, într-o măsură mai mică sau mai mare, din mici particule ale corpurilor lor, particule care au murit şi au căzut. În cazul clădirilor, praful lor este format din mici bucaţele căzute, în urma fricţiunii sau impacturilor, din buildings, din caramizi şi ziduri de ciment, dar şi din particule aduse din afară lor de către oamenii care le trec pragul. În cazul oamenilor, praful lor – din casele sau locurile lor de muncă – vine tot din cărămizi şi ciment, dar şi din particule provenind din cărţi, pantofi, haine şi aşa mai departe. Şi, of course, din particule moarte de piele şi păr. Deci, praful casei mele mă reprezintă trupeşte."

Un comentariu:

Tudor Prisăcariu spunea...

ca sa fie exacta treaba, nu sunt in tot carturestiul ci sunt grupate in 4 m2 in ceainarie :)